Tack till er 250 socialarbetare som bidrog till gårdagens Socialarbetardag!

Igår samlades 250 stycken socialarbetare på Vision Göteborgs Socialarbetardag.
Målet var att ge påfyllnad av kunskap, energi och engagemang och av det vi såg under dagen så känns det som att vi lyckades.

I väntan på filmmaterial från dagen så kommer här lite text och bild kring vad dagen innehöll. (Bilder är lånade från Marcus Gustavsson)

Veronica Karlsson, andre vice ordförande i Visions förbundsstyrelse, inledde dagen med att prata om vad Vision gör för socialarbetare på ett nationellt plan. Vision är ett fackförbund som har en stark röst i frågor som gäller välfärd och socialpolitik men även när det gäller socialarbetares yrkesfrågor och arbetssituation. Veronica pratade också om de lokala initiativ som finns runt om i landet med engagerade medlemmar och på vilket sätt de gör skillnad.

Andra punkten på dagen var Annika Nilsson, från AFA försäkringar, som pratade om det preventionsprojekt kring hot och våld i arbetslivet som pågick mellan 2009-2012. Titti Lundin fortsatte med att berätta om utbildningar som getts till medarbetare inom IFO i Angered kring konflikter som en del i projektet.
Information om projektet finns på www.suntliv.se

Efter en god lunch återsamlades vi igen och Susanna Alakoski tog plats på scen. Alla som kom på vår Socialarbetardag fick ett exemplar av Susannas nya bok ”Oktober i fattigsverige”
Temat på Susannas föreläsning var ”Drömmen om en socialpolitik värd namnet”. Hon pratade mycket om socialarbetares ansvar att vittna om hur samhället ser ut, eftersom socialarbetare är de som ser effekterna av politikernas beslut snabbast. ”Fiser man i riksdagen på morgonen så känns doften på socialkontoren på eftermiddagen” var ett citat som Susanna delade med sig av.

Gudrun Schyman tog sedan plats på scen. Både Susanna och Gudrun har tidigare arbetat som socialarbetare och har även en facklig bakgrund i SKTF/Vision.
Temat på Gudruns pass var ”Revolution på arbetstid”. Hon förklarade vad hon menade med revolution och sa att det handlade om att göra genomgripande förändringar i samhället. Att socialarbetare kan se vad som behövs nu och i framtiden för de som vi jobbar med och för och därför måste berätta detta för chefer och politiker som har makten att bestämma.
Hon pratade även om att statusen på yrket var högre på 70-talet och att det då sågs som ett ”manligt yrke” men idag när merparten är kvinnor så är statusen lägre och löneutvecklingne har avstannat. Man kan se liknande utveckling även på andra yrken, till exempel lärarna.
Men vi måste fortsätta att rapportera från fronten tills vi blir lyssnade på, sa Gudrun. GP tog upp detta i sin artikel som ni kan läsa här – ”Rapportera från fronten”

Dagen avslutades med att Marcus Gustavsson, ordförande i Vision Göteborg ställde frågor till Gudrun Schyman, Susanna Alakoski och Jenny Johansson, yrkesansvarig för socialarbetare i Vision Göteborg. Publiken fick också kommentera dagen och ställa frågor.

Mer material kommer att läggas ut via bloggen och vår facebook-sida : http://www.facebook.com/ViGorSkillnad

 

Återigen; ett stort tack till er alla som gjorde vår socialarbetardag till vad den blev! Tipsa oss gärna om vad ni vill ha för innehåll nästa år!

Lämna en kommentar (Socialabloggen granskar kommentarer före publicering och det kan därför dröja ett tag innan din kommentar blir synlig)